Titel, nyckelord, aka m.m. Person Nyheter

Recension: Gladiator

Gladiator

Gladiator


Action & Drama från 2000
Recenserad 7 april 2004 av Igor
Betyg av Igor


Recension

I början av filmen så är Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe) en framgångsrik general, i kriget mot de germanska stammarna, vid den avlägsna norra gränsen av det Romerska Imperiet. Han är dessutom en av de män som står riktigt nära kejsaren Marcus Aurelius (Richard Harris). Maximus besegrar en av de sista germanska stammarna och hoten mot romarriket, samtidigt som kejsaren själv i bakgrunden övervakar slutet på sin flera års långa kampanj. Vid denna tidpunkt så anländer kejsarens son Commodus (Joaquin Phoenix) och dotter Lucilla (Connie Nielsen) från Rom för att hylla sin fars framgång. Men samtidigt så är det inte den enda anledningen till att den maktgalne sonen Commodus anländer. Han ser här sin chans att överta sin fars titel, då fadern till synes är vid dålig hälsa. Kejsaren är dock inte sen med att inse att hans son är helt oduglig till att leda ett kejsardöme vilket gör att han istället utnämner generalen Maximus till sin efterträdare och protektor av riket för en kort tid innan Senaten slutgiltigt ska få hela makten, och transformera om riket till en republik. Detta sker dock i det dolda vilket i sin tur leder till att ingen får reda på det, för samma natt som Maximus blir utnämnd till kejsarens efterträdare så avlider Marcus Aurelius för Commodus händer. Kejsarsonen tar sin chans och utnämner sig själv till kejsare samtidigt som han ser till att skicka ut soldater för att avrätta sin enda konkurrent, Maximus.

Maximus lyckas fly ifrån avrättningen utan att Commodus får reda på det innan han gör sin väg tillbaka till sin familj och hem i Spanien, som han sedan länge varit tvungen att vara borta ifrån. Till sin förfäran får han se att Commodus soldater hunnit förre honom. Hela gården vid hemmet ligger nerbränd och både Maximus fru och son är avrättade av de romerska soldaterna. I förtvivlan och utan hopp faller han till marken vid gården sörjandes över allt han haft och förlorat.
När han sedan vaknar inser han snabbt att han inte längre är hemma vid gården. Istället så är det så att han vaknar upp i ett ökenlandskap tillfångatagen av slavhandlare som passerat den nerbrända gården och där funnit Maximus liggandes på marken. Genom den solheta öknen i norra Afrika förs slavarna in till en stad där de dugligaste säljs till att vara gladiatorer. Bland dessa sålda till att vara gladiatorer så är Maximus en av dem. Genom krig och elände hade han gått genom hela sitt liv och erfarenheten av detta och målmedvetenheten att hämnas sin fru och son ser till att hjälpa Maximus fram genom gladiatorspelen med livet i behåll. Snabbt blir han dessutom en publikfavorit.

Maximus kämpar sig fram genom olika gladiatorspel tills en dag kommer då han får kämpa i självaste Colosseum i Rom där Commodus, kejsaren av hela Romarriket håller till. Genom alla de andra mindre gladiatorspelen hade han redan gjort sig ökänd genom hela riket odödlige gladiatorn under namnet "Spanjoren". Till och med självaste Commodus börjar fascineras av honom helt omedveten om att det är samma man som han försökt att avrätta. "Spanjoren" lyckas med att vinna ännu större berömmelse hos publiken i Rom till sådan stor utsträckning att Commodus väljer att träffa honom öga mot öga. När de träffas och Maximus avslöjar sin riktiga identitet kan Commodus inte tro sina ögon. Mannen vars familj han hade dödat och den ende man som han fruktade var fortfarande vid liv.

Intrigen i filmen tätnar och en högst intressant maktkamp börjar utspela sig. Commodus börjar känna fruktan för pöbeln i Rom och vågar inte avrätta den högst populäre gladiatorn Maximus. Samtidigt så försöker vissa senatorer, leda av senator Gracchus (Derek Jacobi) och Lucilla, Commodus syster, utnyttja Commodus fruktan för pöbeln för att tvinga honom släppa Maximus från fångenskapen. Maximus ska nämligen sen när han är fri avsätta Commodus och lämna tillbaka makten till senaten, är det tänkt. Senatorernas planer misslyckas dock då kejsaren lyckas ta reda på dem och allting går åt fördärvet. Ännu vågar sig emellertid inte kejsaren mörda Maximus utan tvingar istället honom till en duell, dem två emellan, i Colosseum, framför en entusiastisk publik. Självklart så ser till att göra förhållandena i duellen orättvisa genom att skada gladiatorn förre striden. Maximus får däri en chans (om än inte stor) till hämnd för mordet på sin familj och på den högst älskade gamle kejsaren Marcus Aurelius.

Skådespelet rakt igenom hela filmen håller högsta världsklass. Det är dock ändå värt att notera att filmen först och främst är Russell Crowes show, med hans subtila agerande som gör honom till en av sin generations bästa skådespelare. Förutom Crowe så överraskar kanske Joaquin Phoenix en smula med att samtidigt som han spelar den ondskefulle galningen som publiken är menad att hata, även får tittaren till att känna någon sorts sympati och förståelse för hans känslor som tillslut leder till hans fördärv. Connie Nielsen övertygar i sin roll som den förståndiga systern till Commodus som helst vill se makten överlämnad till senaten men även de äldre rävarna Richard Harris och Oliver Reed, som Proximo, gladiatorernas ägare håller god standard.
Det som regissören Ridley Scott lyckas bäst med i filmen är att återskapa den romerska världen, med spektakulära visuella effekter och enastående scenografi, samtidigt som han rakt igenom filmen lyckas hålla spänningen uppe och får tittaren att känna igen sig i Maximus olycksaliga situation. En detalj utöver det andra, som är värt att påpeka i filmen är Hans Zimmers svulstiga soundtrack musik som bidrar till den med svepande känslan filmen framkallar.
Som en helhet så är filmen mycket välgjord och sveper med sig tittaren på samma sätt som den fem år äldre Mel Gibson filmen Braveheart lyckas göra. Ridley Scott är då inte direkt någon ny man till att regissera bra filmer. Han har tidigare bland annat regisserat välkända filmer såsom Alien, Blad Runner och Thelma och Louise. Gladiator tillsammans med Braveheart är återkomsten av de gamla historiska eposen à la Ben-Hur, endast med skillnaden att de är mycket bättre än de gamla. Gladiator är ämnad till att bli 2000-talet första framtida filmklassiker.

”Jag ger dig min åsikt, ta den så allvarligt eller lättviktigt du vill, men kom ihåg att det bara är en åsikt.”

 

- Recenserad 7 april 2004 av Igor -

Tillbaka | Utskriftsvänlig

Användarnamn

Lösenord

Logga in på Silverscreen

Bli medlem
Glömt lösenord
filmBuzz

I örnens klor
den 18 augusti 2012
Filmen verkar gå med olika titlar. Orginaltitel Shining Through. ...

Gudfadern
den 18 augusti 2012
Läste att Al pacino inte alls är särskilt nöjd över sina ...

The West Wing
den 3 januari 2012
I serien drabbas presidentens närmaste man av en hjärtattack. ...

The Great Dictator
den 26 augusti 2011
Enligt Hitlers adjutant såg Hitler filmen minst två gånger men ...

Battleship
den 27 juli 2011
På filmens huvudsida eller i TrailerFlow kan du nu se en trailer ...

Tintin och Enhörningens Hemlighet
den 23 juli 2011
Tyvärr så kommer vi inte få se Professor Kalkyl i den här ...

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
den 13 juli 2011
Nu finns en Trailer där vi även får se Noomi Rapace, den kan ses ...

Mission: Impossible Ghost Protocol
den 30 juni 2011
Första riktiga trailern är här - du ser den på ...

Visa alla buzz »

Följ all filmBuzz via SilverBuzzing på Twitter
och få reda på det senaste direkt ...Populära filmtrailer

1. A-Team
2. In the Loop
3. Beginners
4. Kung Fu Panda
5. Snön på Kilimanjaro
6. Welcome to the Rileys
7. Hotell Gyllene ...
8. Thor
9. Get the Gringo
10. Hämnden

Visa alla populära »kändisBuzz

Bette Midler
den 3 november 2011
Bette säljer de flesta av sina scen och filmkostymer på auktion ...

John Cusack
den 12 juli 2011
John sägs ska ersätta Tobey Maguire i filmen The ...

Jason Bateman
den 10 juni 2011
Jason Bateman är klar för att spela mot Vince Vaughn i kommande ...

Matt Reeves (I)
den 25 maj 2011
Regissören Matt Reeves känd för Cloverfield och "Let Me In" är ...

Noomi Rapace
den 20 april 2011
Inspelningarna av Prometheus har precis börjat och Michael ...

Visa all kändisBuzz »

Följ all kändisBuzz via SilverBuzzing på Twitter
och ha stenkoll på allt filmfolk ...


Forumnytt

https://www.newscamspotted.com/power-keto-blend/
den 8 november 2018
Surat Escorts , Call Girls In Surat
den 23 juli 2018
Informa Intended for Dummies
den 31 mars 2017
Bezpośrednio ledwo potępiać
den 28 mars 2017
Opium basen wyjmować
den 28 mars 2017

Fler nya inlägg »Kommentarer

Late Night with Conan O'Brien
den 2 september 2014
Av alla Talk-show jag sett är det den sämsta jag ...

Indiana Jones och de fördömdas tempel
den 27 augusti 2014
Inledningen är fantastisk. Showen på klubben i Shanghai och ...

Apollo 13
den 26 augusti 2014
Jag gillar denna film, i synnerhet när ingenjörerna plockar fram ...

Alias Smith and Jones
den 26 augusti 2014
Underbar western-serie. Tyvärr lidet de av att vara gjord på ...

Gäst hos verkligheten
den 30 september 2012
Var kan man se filmen ? Finns den att hyra ? Det är svårt att få ...

Fler nya kommentarer »